שאלה: מהם “רדיקלים חופשיים” -מדוע הם עלולים להזיק כל כך לעור שלי ואיך נלחמים בהם?
אודליה אליאב, מנהלת מקצועית במרכז לקוסמטיקה רפואית ‘יעלת חן’:
במילים פשוטות – רדיקלים חופשיים הם תאים בגוף ה”שודדים” מרכיבים חיוניים מתאים שכנים בגוף. אם נפגע תא אחד, או כמה אלפי תאים, הפגיעה היא יחסית זניחה ולגוף אין בעיה להתגבר על כך. אך אם הכמות גדולה מידי, עלולים להיגרם נזקים קשים שיכולים לבוא לידי ביטוי בשיבושים בתפקודי מערכות בגוף ובמקרים חמורים יותר אף במחלות שונות.
לדוגמא בחורה בת 28 שנחשפת לשמש ללא קרם הגנה, אוכלת בעיקר מזון מתועש, ממעטת באכילת ירקות ובשתיית מים – יכולה בקלות להיראות כבת 35 (סימני הזדקנות מוקדמת, עור עייף, נפול, חסר חיות, כתמי גיל) כך שחבל לסמוך מראש על האמצעים הקוסמטיים בכדי להתגבר על בעיות שניתן לפתור בקלות ע”י שינויים קלים באורח החיים.
הרדיקלים החופשיים יכולים לפגוע בקרומי התאים, בתאים עצמם ואפילו בDNA, דבר המשבש את פעילות התאים ועלול לגרום להם להפוך חלילה לתאים סרטניים. לרדיקלים החופשיים יש גם תפקידים מועילים, כגון השמדת וירוסים וחידקים. הבעיה היא שבתנאי החיים המודרניים נוצרים הרבה יותר רדיקלים חופשיים מהדרוש, ולכן מתייחסים אליהם כיום בד”כ כגורמים מזיקים.
הבעיה העיקרית היא כמויות הרדיקלים החופשיים המגיעים אלינו ממקורות חיצוניים כמו: עישון, תרופות וכימיקלים שונים, מזון מתועש, מזון מטוגן, קרינה אלקטרו-מגנטית (של טלפונים סלולריים וכדו’), חומרי ריסוס והדברה ועוד.
איך נלחמים בהם?
גוף האדם יכול להילחם ברדיקלים החופשיים בהצלחה בעזרת נוגדי חימצון (אנטי אוקסידנטים). אולם כאשר תופעות זיהום הסביבה מתגברות וכמו כן הזקנה, כך קשה יותר לגוף להתמודד כנגדם. ההגנה הטובה ביותר על גופנו מפני הרדיקלים החופשיים היא באמצעות מקורות טבעיים לוויטמינים והם ירקות ופירות בצריכה יומיומית כחלק מהתפריט בכל ארוחה. ויטמין E וויטמין C נחשבים כלוחמי אנטי אוקסידנטים ומנטרלים את השפעת הרדיקלים החופשיים. צריכה יומיומית של לימון למשל, (אחד מנוגדי החמצון הטבעיים החזקים ביותר ובעל יכולת חיטוי חזקה מפני חיידקים ווירוסים) מסייעת למניעת מחלות לב ונזקים חמצוניים אחרים, מעשירה אותך בויטמין C ומעכבת את תהליך ההזדקנות.