האם השמש בחורף מסוכנת באותה מידה כמו בקיץ? ומהי הסכנה שבחשיפה לקרינה האולטרה-סגולה (UV)?
יפה לארי, מומחית בטיפוח ושיקום העור ומייסדת המרכז לקוסמטיקה רפואית יעלת חן, משיבה:
הקרינה המגיעה אלינו מהשמש היא קרינה באורכי גל משתנים. אם נבין את התכונות השונות של אורכי הגל השונים נדע להתגונן מנזקי הקרינה מבלי לוותר על ההנאה מאור השמש. התחום האולטרה סגול (=Ultra Violet) מתחלק לשלושה איזורים. להקלה על זכירת השמות “נתנו בהם סימנים”, כאשר UVA הוא קרינת הUV בעלת אורך הגל הארוך ביותר A=Aroch והאנרגיה הנמוכה ביותר. קרינת UVB היא בעלת אורך גל בינוני (B=Beinoni), ולבסוף UVC היא קרינת ה-UV הקצרה (C=Cazar) ביותר והאנרגטית ביותר.
בשל האנרגטיות של הUVC הוא גורם לכוויות קשות בעור ולהרס תאים. למרבה המזל סוג זה של הקרינה אינו מגיע לפני כדור הארץ. קרינת ה UVB היא האחראית העיקרית לכוויות השמש, להזדקנות העור ולגידולי העור הנוצרים בהשפעת השמש. בניגוד לUVC, הUVB אינו נקלט על ידי החמצן שבאטמוספרה ורק חלק קטן ממנו נספג בשכבת האוזון. ה UVB אינו חודר זכוכית או פלסטיק ולכן הוא לא יפגע בנו כאשר אנו נוסעים ברכב עם חלונות סגורים. הקרינה האולטרה סגולית כולה ובעיקר בתחום הUVB פוגעת בתאים, בדומה לחשיפה מוגזמת לקרני רנטגן ויכולה לגרום גם היא לסרטן העור באופן דומה .
מחקרים אחרונים על תאי עור הראו שהקרינה הסגולית פוגעת ומביאה בסופו של התהליך לאיבוד שליטה על בקרת גדילת התא והפיכתו לתא סרטני. במדינות עתירות שמש כמו ישראל בהחלט יש סיכון בחשיפה לשמש גם במהלך החורף. (המחשבה שכדור הארץ רחוק יותר בחורף מהשמש בהשוואה לקיץ היא טעות נפוצה. למעשה בחורף כדור הארץ דווקא קרוב יותר!) יחד עם זאת, לאור האולטרה סגול יש גם תכונה חיובית: קליטתו בעור גורמת לייצור מוגבר של ויטמין D פעיל בגוף. לויטמין D יש חשיבות רבה בהחדרת הסידן לעצמות.
ילדים שגדלו בארצות הצפוניות הקרות ולא נחשפו מספיק לאור השמש סבלו מרככת העצמות. השיפור בתזונת הילדים בעולם המערבי והחדרה מכוונת של ויטמין D למוצרים שכולנו אוכלים, הביאה להעלמות המחלה. בשמש המקומית בארץ ישראל חשיפה של 3-5 דקות לאור שמש המכיל UVB מספיקה ליצור את הכמות היומית הדרושה של הויטמין. כך שהכמות אותה מקבלים הילדים בארץ במזון יחד עם שהייה קצרה בחוץ, אמורים להספיק.